duminică, 5 decembrie 2010

SUV-ul aparent cel mai controversat automobil...

As dori sa propun discutiei in acest articol un subiect "fierbinte" al industriei auto. Trecand in revista presa romaneasca am dat peste un articol "Romanul in SUV-specia care preia comanda in traficul urban"-un articol foarte bine documentat (nu vreau sa-i jignesc pe jurnalistii de la Evenimentul Zilei, dar din cand in cand apar unele articole "extrem de bine documentate" in presa romana, care ar trebui sa se limiteze la stiri de interes general).
Dar sa incepem cu inceputul, ce inseamna de fapt SUV? Conform Wikipedia, Sport Utility Vehicle-ul reprezinta un fel de break montat pe un sasiu de camioneta ce prezinta unele capabilitati de tot teren si remorcare. Bun, aceasta definitie mai simplista insa nu deosebeste clar SUV-ul de celelate vehicule cu capabilitati off-road. 
Vom incerca sa dam o definitie: SUV-ul reprezint un fruct al marketing-ului auto si desemneaza un vehicul in doua volume ce aparent detine o parte (si aici ma refer la cele mai interesante) din calitatile masinilor de teren, camionetelor, limuzinelor: capabilitate tot teren, posibilitate de a tracta remorci, sarcina mare, spatiu interior generos, motoare puternice, design modern, polivalenta, statut social ridicat etc. Mai pe limba noastra e un fel de combina Sony din deceniul trecut: are radio, CD, caseta, boxe cu un bas puternic, design modern, luminite colorate, starneste gelozii in vecini,etc.-multe atribute insa putine calitati. 
SUV-ul a fost de fapt in ultimile 2 decenii o gura de oxigen pentru industria auto (in special cea americana). Daca pentru a crea un vehicul compact industria auto americana pierdea bani la fiecare autoturism, la  fiecare SUV se castigau bani frumosi. Cine platea? Oups-aici vom zice lucrurilor pe nume: clientii unui nou trend in lumea auto: initial cei care locuiau inafara oraselor cu viata activa, amatorii de iesiri off-road, fermierii, poate unii cetateni ai lumii occidentale care traiau din muzica si din alte exprimari artistice. Apoi produsele au inceput sa fie cumparate de lideri de opinie (fotbalisti, rapperi, oameni de afaceri, femei supraponderale cu familii generoase, au urmat fotomodelele, avocati, medici, ingineri, toata lumea ce isi permitea, racheti, toti cei din europa de est care aveau peste 50 000 euro de cheltuit pe o masina). "Uite ce camion are vecinul draga! Noi cand ne luam asa ceva?"
Hai sa analizam la rece calitatile general acceptate ale acestor vehicule.

Pros
 Siguranta: cand mergi cu 2.5 tone printre masini de 1.5 tone maxim de obicei iti curge un sentiment de "siguranta" prin vine-acest mit este confirmat de fizica newtoniana si crash-teste. Pozitia la volan: perspectiva mai inalta de la volanul unui SUV iti asigura o vizibilitate superioara. Spatiul interior: interiorul unui SUV este mai aerisit mai ales pe verticala si usureaza accesul in vehicul. Off-road: garda la sol mai inalta si unghiurile de atac generoase iti permit sa te furisezi inafara asfaltului.

Cons:
Gabarit: de cate ori nu ati observat acesti colosi ai soselelor ocupand 2 locuri intr-o parcare de mall? Sunt greu de manevrat mai ales pe strazile inguste, in aglomeratia urbana. Consum: de cele mai multe ori consumul mediu incepe cu cifra 2 pentru diesel sau chiar 3 pentru versiunile pe benzina. Costuri: de la revizie pana la piese de schimb si chiar spalatorie-posesorul de SUV trebuie sa fie darnic cand vine vorba de cheltuieli. Senzatie condus(partial subiectiv): senzatia de elefant pe gheata e prezenta la condus-balans pronuntat in curbe datorita centrului de greutate inalt, coeficient aerodinamic mare ce se traduce prin consum mare la viteze superioare, franare mai putin eficienta datorita greutatii ridicate.

Intrebare. De ce este SUV-ul atat de popular? Raspuns: I have no idea! De ce Iphone-ul de la Apple este popular avand multe minus-uri la functii, camera slaba, pret ridicat, lipsa usb, lipsa memory card? I have no idea! De exemplu in Romania de ce break-urile, care sunt net superioare fata de un SUV (cu exceptia capabilitatilor off-road) se  vand ca Lancia in Germania (adica 100 bucati pe an)? De ce Louis Hamilton detine un pimp wagon gen GL 420 CDI chiar daca in majoritatea timpului se bate pentru titlul la Formula 1? V-ar place ca Robbie William sa asculte in timpul liber Cheeky Girls? Cred ca nu. Posesorul de SUV nu se prea pricepe la masini, dar a vrut sa dea lovitura cumparand multa masina la kg. Cate Porsche Cayenne circula la noi pe strada si cate Porsche 911? Bineinteles 1 bucata Porsche Cayenne de 2.5 tone costa 80 000euro (32 euro/kg masina) in schimb un Porsche Carrera ajunge la 100 000 euro la doar 1400 kg. (De neinchipuit 71 euro/kg masina). Asa ceva este de neconceput pretul la kg este dublu. Spatiul interior ar ramana ca argument-ati vazut vreodata cate bagaje incap intr-un VW Touareg? Credeti-ma pe cuvant ca un Logan il face de ras. Oare majoritatea cumparatorilor de SUV stiu inainte de achizitie cat costa un set de anvelope de iarna pe 18" pentru masina visurilor? Nu cred, deoarece anvelopele de iarna sunt optionale, ce naiba doar are tractiune 4X4...
Deci analizand la rece, motivatia cumpararii unui SUV este doar emotionala, total irationala, neeficienta economic si lipsita de imaginatie. Uimitoare sunt si asteptarile clientilor de SUV cu privire la performantele asteptate de la acesti elefanti  pe sosele... de multe ori am fost provocat in depasiri si cu un motor de doar 2 litri chiar si diesel am facut fata furiei dezlantuite a unor soferi cu V6 de 3 litri dar si o caroserie de peste 2 tone.
In acest moment veti  concluziona ca sunt impotriva conceptului de SUV. Nimic mai neadevarat, imi place diversitatea si respect gusturile celorlalti, insa asta nu inseamna ca le si inteleg. Parerea mea este deoarece viata e scurta, decat sa cheltuiti banii pe un SUV mai bine va achizitionati un automobil compact cu tenta sportiva (de ex.Golf GTI) si un roadster (de ex. un BMW Z3) si veti parea si mai putin penibili in ochii vecinilor si veti trai si senzatii mult mai variate la volan.

joi, 2 decembrie 2010

Audi A4 B6 1,9 Tdi

Introducere
A venit vremea sa discutam si despre o arma grea ce strabatea neobosit drumurile patriei in perioada 2005-2008. Upgrade-ul necesar de la un Cielo sau Golf 4 era, ati ghicit Audi A4-un fel de VW Passat mai bine dichisit si cu aspiratii spre clasa premium. Design inspirat de A6, platforma ieftina de VW, un interior bine finisat si spatios, o paleta larga de motoare-o reteta de succes.

Caracteristici
Pros:
  • Design modern, original, interior spatios cu finisari premium
  • Senzatia de masina solida, inchegata cu o tinuta de drum sigura
  • Motor puternic pentru cilindree(vorbim de cel de 130CP) si economic
  • Portbagaj spatios
  • Dotari de serie cuprinzatoare
Cons:
  • Motor diesel zgomotos si necizelat
  • Directie lipsita de feed-back, "grea", ce nu te indeamna la condus pe drumurile serpuite
  • Cutie de viteze ce agata cateodata lipsita partial de precizie
  • Suspensie elastica, balans mare al caroserie in cazul accelerarilor bruste
 

Test drive
Odata urcat la volanul lui A4 te invaluie o atmosfera placuta, moderna, cu detalii atent finisate-aici cei de la Audi sunt adevarati maestri. Schimbatorul de viteze, plansa centrala, cadranul vitezometrului si turometrului sunt detalii ce incanta ochiul. Pana si cheia de tip briceag este un spectacol. La pornirea motorului, din habitaclu se aude un sunet de motor serios, nu seamana deloc cu mormaiala din exterior. Tehnologia cu pompa injector daruia motorului un fel de "salbaticie" in momentul apasarii pedalei de acceleratie. Motorul trage foarte bine de la 1500 ture, puntea fata se lupta cu aderenta, masina se ridica de bot, impresia este de putere dezlantuita. Motorul trage uimitor de bine pana la 3000 de ture dupa care se plafoneaza. Zgomotul interior este grav si apare senzatia ca sub capota exista un propulsor cu cilindree superioara. Motorul da cam tot ce poate la o turatie mica, depasirea celor 3000 rpm devenind inutila privilegiind economia de carburant.
Deci condusul alert prin oras se face relaxat datorita cuplului considerabil obtinut la turatii joase. Primele ezitari apar atunci cand se bruscheaza comenzile, directia filtrand imperfectiunile strazilor si izoleaza soferul de contactul cu solul. Setarea suspensiei se afla undeva la granita dintre confort si sportivitate, insa neexceland in nicio directie. Calitatile trenului de rulare si ale motorului se pun in valoare la drum intins, cand masina se aseaza cuminte pe drum neoferind senzatii de nesiguranta la viteza mare. Totusi drumurile de munte cu multe viraje nu reprezinta arealul nativ al acestui autoturism. Viteze ridicate sustinute in ultima treapta sunt specialitatea unui Audi A4.
Competitori
Cei mai importanti competitori pentru Audi A4 sunt BMW Seria 3 si Mercedes C-Class. Primul are un design interior mai putin elaborat dar exceleaza prin tinuta de drum, directie precisa, tractiune spate si suspensie confortabila dar si cu o doza de sportivitate. Merc-ul este setat pe confort cu un interior atent finisat si o larga paleta de motoare dar vine si cu un pret mai ridicat pe piata second-hand. Este o masina sobra, ce nu detine detalii de design inutile.

miercuri, 1 decembrie 2010

BMW E36 320i Coupe

Introducere
Cititi cu atentie, pisicuta trebuie managaiata cu grija, a se intelege pedala de acceleratie. Aceasta masina provine dintr-o perioada neagra si indepartata a istoriei (anii 90-mai tineti minte cand ne uitam  cu uimire la MTV ziua la niste negrii care topaiau pe ecran si seara cu toata famiilia la sclava Isaura). In acea perioada cand PIB-ul Romaniei era compus din 5 cifre in dolari, in Bavaria se construiau masini cu un pic ''pasiune" si traditie. E36 a inlocuit legendara serie E30 (a se citi ursulet) de la BMW ce nu mai trebuie comentata. Oricum nu mai vreau sa plictisesc lumea cu superlative, insa as vreau sa evit unele sintagme gen "rigoare germana", "consum mare", "impozite mari", "cocalar", etc. de genul celor asociate cu tipul asta de masini.



Caracteristici
Pros:
  • Conceptie clasica motor 6 cilindri in linie la un litraj de sub 2000cc
  • Directia ce ofera un bun feed-back al drumului (precisa, fara senzatie de asistare, ofera o senzatie de siguranta la viteze mari)
  • Fiabilitate(ok, acest aspect este un pic subiectiv cu toate ca in familie am detinut cam 3 modele diferite)
Cons:
  • Masina zgomotoasa, acceleratie brutala
  • Suspensie ce face fata cu greu drumurilor denivelate
  • Senzatia de "spate" nervos
  • Ambreiaj un pic cam dificil de manevrat pentru gusturile soferilor de astazi


Testdrive
Inserez cheia in contact, invart si ......placere. Motorul porneste cu un sunet decis, caracteristic marcii bavareze: sunetul celor 6 cilindrii l-ar face curios pe un posesor de 2.0 HDI care deobicei se multumeste cu zgomotul unei masini de tocat busteni de sub capota. Se cupleaza cu oarece efort ambreiajul un pic obosit de trecerea anilor, first gear si se iese usor din parcare. Prima calcare a acceleratiei si apare satisfactia imediata: masina ezita foarte putin pana in 3000 de ture, dupa care incepe sa accelereze cu voiciune nici nu ai zice ca are peste 13 ani. Posesorii de motoare diesel care deobicei se opresc la 3000 de ture cand accelereaza, ar face bine sa inteleaga ca acest motor prinde viata peste 4000 de ture si trage decis pana la 7000 cand intervine limitarea. 
Motorul de 2 litri si 150 de cai face o impresie buna si prin sunetul produs care depaseste net orice "4 cilindri" in rafinament. Senzatia se transforma repede in dependenta si te trezesti incalcand legile rutiere pe strazile aglomerate al orasului. Observi un spatiu in trafic si gata! accelerezi, te asiguri (optional), schimbi banda, accelerezi iarasi, schimbi banda din nou etc. Motorul este foarte harnic, destul de elastic pentru a-ti pune zambetul in coltul gurii. Cu aceasta masina poti sa mergi foarte cursiv printr-un trafic mediu in oras. Odata ce iesi inafara orasului aglomerat, poti dezlantui cei 150 de cai cu reprize de acceleratii puternice in viteza 3, 4 pana la capatul rosu la turometrului. In caz ca soferul doreste sa mearga in regim croaziera, viteza 5 iti ofera o deplasare linistita la vitezele ce respecta limitele in vigoare.
Daca te vei opri la un restaurant de pe Valea Prahovei sa savurezi o cafea, iti poti delecta si privirea cu un design reusit, ce a suportat cu ceva relaxare trecerea anilor. Niste jante de 17 inch fac minuni pe aceasta masina, la fel ca orice tip de modificare de bun gust.
Ca sa concluzionam, ai 3000-4000 de euro disponibili, si te-ai plictisit de motoarele "corecte" de 4 cilindri de pe piata, simti nevoia de senzatii tari in viata? Daca raspunsul la aceasta intrebare est pozitiv, nu mai ezita cumpara un model in stare buna atat cat se mai gaseste pe piata, si nu vei fi dezamagit. Garantat de Autoview!

Competitori
In anii 90 E36 nu avea multi competitori. Putem mentiona Audi B4- masina solida, cu o bogata oferta de motoare ce beneficia si de tractiune integrala. Succesul comercial nu a fost foarte mare, pe piata second-hand negasindu-se foarte multe exemplare disponibile. Majoritatea modelelor europene dispun de tractiune fata ce ofera un stil de condus mai putin implicant din partea soferului si feed-back directie redus.
Un alt posibil competitor Mercedes C-Class reprezenta o alta filozofie: setarea trenului de rulare se concentra catre confort, spatiu interior este mai mare, tractiune spate, paleta variata de motoare. C-ul nu e nici pe departe la fel de distractiv de condus ca BMW-ul, are un volan gigantic, si nu-i place sa fie scos din ale lui. E un adevarat cruiser, interiorul iti da impresia de premium.